Kategoriarkiv: Uncategorized

Roser og andre planter

Roser kan med fordel plantes nu, og de vil så blomstre allerede næste år. Det er vigtigt stadig, at fine roser, der har stråleplet, som på billedet nedenunder for det smitter, hvis ikke man fjerner alle de inficerede blade, og de skal brændes eller smides ud og endelig ikke kommes i kompostbunken, hvis man sådan en.

De remonterende roser som “New Dawn”, der er en klatrerose og den smukke mærkerøde rose “Ingrid Bergman”, der er en storblomstrende rose, blomstrer stadig, men ikke lige så kraftigt som i sommers, og de kan blomstre helt til frosten kommer.

 

En rigtig smuk og meget romantisk rose er rosen “Friheden”, som kun forhandles her. Den får hvide og rosafarvede blomster, der hænger, og jeg er vild med den. Det er en storblomstrende buketrose med en helt vidunderlig duft. Jeg har lige været ude og plante to mere, og helt perfekt så begyndte det, at regne lige efter, så jeg slap for at vande selv.

En anden meget smuk rose, er rosen “Pascali”, det er en hvid storblomstrende rose, med flot glinsende, mørkegrønt løv. Den blomstrer til frosten kommer.

Hybenroser er en vild rose og meget nem og robust. Dens blomster dufter vidunderligt. Den kaldes også “rynket rose” pga de rynkede blade. Hybenrose blomstrer ikke så længe som andre roser, men den udvikler tilgengæld hyben, som er meget dekorative, smager godt, og er populære hos fuglene. Hybenroser kan købes her

Det er bedst kun at have få forskel lige slags planter i haven, da det giver mere ro. Man kan så have samme slags planter, men med blomster eller blade i forskellige farver.

Jeg har også lige været ude og plante en tidselkugle, og nogen tænker måske, hvorfor man vil plante en tidsel, men denne er helt speciel og får de smukkeste blå blomster, der kan bruges i dekorationer, så jeg glæder mig til en blomstrer til juli næste år. Den ser ikke ud af meget nu, men det kommer den til.

En plante, som jeg har sat i jorden i dag er violfrøstjerne. En af mine ynglingsblomster. Det er en staude, som får lange stilke med små bitte blomster. Den er rigtig flot sammen med roser. Den blomstrer stadig her i oktober med lilla og blålilla farver.

Jeg har også plantet hvide lupiner i dag, for det er rigtig flot med mange lupiner plantet sammen, og jeg har ingen i hvide, men de kan købes her lige nu. Lupiner er en urt eller en staude. Den er svagt gift, og meget smuk. Og den sætter gavmildt frø om efteråret.

Jeg kan rigtig godt lide lupiner, og de er meget nemme at have, da de ingen pasning kræver, og de blomsterer villigt, og er flotte i buketter.

Nu hvor julen nærmer sig, så er det godt med en blå atlasceder, Det er et rigtig smukt træ, og man kan have det indenfor ved juletid, og plante det ud bagefter. Derude er det flot mod alt det grønne. Man skal bare lige huske, at det kan blive op til 6 m højt.

De syriske roser blomstrer også stadig, men de tåler ikke frost, så de er på vej til at afblomstre. Syrisk rose er en busk med blade og blomster, der indeholder bakteriedræbende stoffer. De fås i hvide, blå og rødlige farver og med enkelte og dobbelte blomster. Syriske roser kan købe her

 

Der er ikke så mange planter, der blomstrer lige nu, men hjulkrone gør. Det er en etårig, urteagtig plante med en utrolig, flot blå farve. Den blomster fra maj og til frosten kommer, så den er god, at så i haven. Man skal holde sig fra, at spise hjulkrone, da den indeholder pyrrolizidinalkaloider, der er skadelig for leveren. Herunder billede af hjulkrone.

 

En anden plante, der stadig er i blomst er Sankthansurt, og som navnet siger er det en urt. Det er også en sukkulent, dvs at den kan danne nye blade fra afrevne blade. Den trives bedst i fuld sol, og den kan plantes så længe jorden ikke er frossen. Den skal ikke vandes, da en lagrer væske i bladene, så den er meget nem, at have og den smuk på sin helt egen måde. Den fås i rosa og bordeax farver og kan købes her

 

Efterår i haven

Det er nu, at dahlierne/geoginerne skal graves op. Der var frost her den anden dag, så alle vores dahlier klaskede sammen, så nu er de gravet op. Det er vigtigt, at man fjerner al jord før de lægges væk for vinteren. Det bedste er, at ryste så meget jord af som muligt lige når de er gravet op, og så lade dem ligge på en avis tørt en uges tid, og så derefter fjerne resten af jorden og klippe dem til, så kun et stykke af stænglerne er tilbage.

Dahlier/geoginer skal sættes mørkt og køligt for vinteren, og de skal ikke pakkes ind, men lægges i f.eks savsmuld og aviser i en plastikurtepotte eller plastickurv, og kun en plante i hver potte/kurv, da man derved undgår, hvis en får svamp eller rådner, at den smitter de andre dahlier. Når planterne er lagt til overvintring, skal de have vand ca. en gang pr. måned fra november og til de skal plantes igen. Man kan bruger en forstøver for de skal kun havde lidt vand.

Gladiolusplanter skal også graves op nu, da de heller ikke tåler frost. Blomsterstænglen skal klippes af, men ikke de grønne blade. De skal hænges til tørre, og når bladene visner og bliver gule går kraften ned i løget og sikrer blomstring til næste år. De gule blade klippes af ca. 3 cm over løget, og så kan man gemme løgene i f.eks en nylonstrømpe eller lægge dem i sand, og opbevare dem mørkt og frostfrit vinteren over.

Er man i tvivl om krukkerne i haven tåler frost, så er en god fingerregel, at hvis krukken går ind for oven, som på billedet nedenunder, så tåler den ikke frost. Den skal derfor tømmes for jord, og sættes til opbevaring. Jord udvider sig under frost, og derfor kan krukker springe under frost.

Der kan godt blive rigtigt tomt i haven, når alle dahlierne/geoginerne er gravet op, så derfor kan pynte med små træer i krukker, der tåler frost. Små træer kan købes her. Man kan sætte lys på træerne, så der bliver hyggeligt derude også når mørket kommer.’

Man kan også lave kranse af materialer fra haven, og pynte op derude med dem.

h

 

Tulipanløg skal lægges nu. De findes med blomster i alle farver, og forskellige former. Man kan kun være sikker på, at de botaniske tulipaner kommer igen år efter år, de forædlede kommer nogen gange igen året efter, men i mindre omfang. Det er værd at vide, at har man haft tulipaner et sted, så er det bedst, at vente 4 år før man planter tulipaner, der igen. Tulipanløg kan købes her

 

Forårskrokus skal også plantes nu, og der skal kun et løg i hvert hul, og man kan med fordel plante dem i græsplænen, da de er afblomstrer, når plænen skal slås for første gang. Og det ser rigtig smukt ud med et krokus”tæppe” i græsplænen. Krokus breder sig med tiden. Der findes også efterårskrokus, og de skal lægges i foråret. Krokusløg kan købes her

 

Også hyacintløg skal lægges nu, hvis man vil have blomster til foråret. Hyacinter fås i mange farver, og de dufter helt vidunderligt. Den blå har den stærkeste duft, og de hvide mindst duft. De kan købes i knop her om efteråret og vinteren, og efter afblomstring kan man med fordel plante dem ud, således at man får gavn af planten flere gange.

 

Vintergækker skal også lægges nu, og de er smukke og yndefulde med deres enkelte blomster, og så er de en af de første løgplanter, der blomstrer om foråret. Vintergækløg kan købes her

 

Påske- og pinserliljer skal også lægges nu, hvis man vil have blomster til foråret næste år. Forskellen mellem påske- og pinseliljer er størrelsen på tragten i midten. Den er lang hos påskeliljer og kort hos pinseliljer. Påskeliljer er smukke, men meget giftige.

 

Allium prydløg er fascinerende, og de skal også plantes nu. Disse bliver over 1 meter høje, og vi har kun plantet et løg med lilla blomster og et med hvide blomster, og med tiden bliver de så til flere, som det ses på billedet nedenfor. Det er sjovt, at følge dem for de bliver høje og skærmene er flotte. De fås også i mindre, og også med hængende blomster. Allium kan købes her

 

 

Frugttræer og efterår

Efteråret er en af de bedste årstider, hvis ikke den bedste, for haven bugner af frugt, bær og grøntsager, så det er nu at der skal høstes.

Vi har plukket masser af æbler, og man skal lige se sig for, da hvepsene også er vilde med æbler. Vi bruger nogle af æblerne til dejlig æblekage, nogle bliver spist som de er og andre bliver ordnet og lagt i fryseren til æblemos og kager vinteren over. Vi lader selvfølgelig også nogle sidde til fuglene.

Vi har to æbletræer, og det ene fik jeg af et blefirma, da min søn blev født, så det er 25 år nu, og det andet fik vi som gave af et gartneri, da vi flyttede ind i vores nybyggede hus. Og æblekernerne sår sig selv og bliver til små nye træer, så det behøver ikke at koste ret meget, at anlægge en have.

Vi har et pæretræ med “Herrepærer”. De er meget sure lige nu, så de skal først høstes til oktober. Og de smager helt vidunderligt. Vi har kun et pæretræ, og i starten gav det kun et par pærer, men nu giver det meget for et lille træ.

Også blommstræet bærer modne frugter. VI har et opalblommetræ, og de smager rigtig godt. Der er kun få i år, da træet er blev kraftigt beskåret.

Kvædetræet har kun få kvæder i år, da træet blev kraftigt beskåret i foråret, men lidt har også ret, og da man ikke kan spise kvæder som de er, så skal dem vi har bruges til kvædebrød efter at de har ligget lidt og duftet indendørs for kvæder dufter himmelsk, når de kommer ind i varmen.

Vindruerne smager sødt og dejligt, og vi plukker hver dag. Klaser er ikke så store, men det gør ikke noget. Vi har ingen planer om, at lave vin af dem, og børn er vilde med de små klaser.

Peberfrugter og tomater kan også høstes nu, og helt til frosten kommer. Der er godt med smag i grøntsager man lige kan gå ud i haven og plukke. Og det er nu skal skal tages kerner, hvis man vil lave sine egne planter til næste forår.

Vi har også en enkelt brombærbusk i haven uden torne, og den kan vi høste en stor skål fuld fra hver dag. Og brombær er meget sunde og de smager rigtig godt.

Efteråret er et godt tidspunkt, at plante nye frugttræer, buske, stauder, roser og lægge blomsterløg. Ofte kan man kun købe blomsterløg om efteråret. Ihvertfald dem, der blomstrer om foråret. Blomsterløg kan købes her

Det er vigtigt, at man ikke lægger tulipanløg, hvor der har været tulipanløg før, da det så ikke er sikkert de kommer.

 

Mange planter har frøkapsler nu, som kan samles og give helt nye planter. Her er det stokrose og valmue kapsler. Der har massere af frø i kapslerne. Også ærteblomster har sat bælge med frø nu, så pas godt på, at børnene ikke spiser frøene, da de ligner lidt ærtebælge, men de er giftige.

I haven blomstrer de remontende roser nu, og de smukke og helt bedårende dahlier. Roser kan købes her

Det er for sent, at plante dahlier nu, og de skal tages op af jorden før der kommer frost.

Lupin – Lupinus

Lupiner har sat frø nu, så man kan samle frøene, og plante dem nu eller senere. De vil først blomstre til næste år, men man kan sagtens så dem nu. Det ser rigtig flot ud med mange lupiner plantet sammen. Skallen er hård som ved ærteblomster, så en god ide, at lægge dem I vand et døgns tid. Har man ikke tålmodighed til. at vente på frøene kan man købes lupinplanter her

 

Roser – havens Dronning

Der findes ikke noget smukkere end roser, og det kan være svært, at vælge en for der findes mange meget smukke og velduftende roser. VI har kun roser med duft I haven, og det er skønt, at gå rundt derude og dufte. Roser skal gødes her I juli for sidste gang I år. Her er det bl.a rosen “Friheden” og “Maidens blush” som er nogle af mine absolute ynglingsroser. Roser kan købes her 

Akeleje – Aquilegia

Akeleje er en staude, der får de sødeste blomster. Jeg er vild med dem, og har dem overalt i haven. Jeg har plantet en lyserød engang, men jeg har alle mulige farver nu, som er selvsåede. De kan vokse mod alle verdenshjørner, og jeg nænner ikke, at fjerne dem, selvom de er overalt. Akeleje kan købes her