Roser og andre planter

Roser kan med fordel plantes nu, og de vil så blomstre allerede næste år. Det er vigtigt stadig, at fine roser, der har stråleplet, som på billedet nedenunder for det smitter, hvis ikke man fjerner alle de inficerede blade, og de skal brændes eller smides ud og endelig ikke kommes i kompostbunken, hvis man sådan en.

De remonterende roser som “New Dawn”, der er en klatrerose og den smukke mærkerøde rose “Ingrid Bergman”, der er en storblomstrende rose, blomstrer stadig, men ikke lige så kraftigt som i sommers, og de kan blomstre helt til frosten kommer.

 

En rigtig smuk og meget romantisk rose er rosen “Friheden”, som kun forhandles her. Den får hvide og rosafarvede blomster, der hænger, og jeg er vild med den. Det er en storblomstrende buketrose med en helt vidunderlig duft. Jeg har lige været ude og plante to mere, og helt perfekt så begyndte det, at regne lige efter, så jeg slap for at vande selv.

En anden meget smuk rose, er rosen “Pascali”, det er en hvid storblomstrende rose, med flot glinsende, mørkegrønt løv. Den blomstrer til frosten kommer.

Hybenroser er en vild rose og meget nem og robust. Dens blomster dufter vidunderligt. Den kaldes også “rynket rose” pga de rynkede blade. Hybenrose blomstrer ikke så længe som andre roser, men den udvikler tilgengæld hyben, som er meget dekorative, smager godt, og er populære hos fuglene. Hybenroser kan købes her

Det er bedst kun at have få forskel lige slags planter i haven, da det giver mere ro. Man kan så have samme slags planter, men med blomster eller blade i forskellige farver.

Jeg har også lige været ude og plante en tidselkugle, og nogen tænker måske, hvorfor man vil plante en tidsel, men denne er helt speciel og får de smukkeste blå blomster, der kan bruges i dekorationer, så jeg glæder mig til en blomstrer til juli næste år. Den ser ikke ud af meget nu, men det kommer den til.

En plante, som jeg har sat i jorden i dag er violfrøstjerne. En af mine ynglingsblomster. Det er en staude, som får lange stilke med små bitte blomster. Den er rigtig flot sammen med roser. Den blomstrer stadig her i oktober med lilla og blålilla farver.

Jeg har også plantet hvide lupiner i dag, for det er rigtig flot med mange lupiner plantet sammen, og jeg har ingen i hvide, men de kan købes her lige nu. Lupiner er en urt eller en staude. Den er svagt gift, og meget smuk. Og den sætter gavmildt frø om efteråret.

Jeg kan rigtig godt lide lupiner, og de er meget nemme at have, da de ingen pasning kræver, og de blomsterer villigt, og er flotte i buketter.

Nu hvor julen nærmer sig, så er det godt med en blå atlasceder, Det er et rigtig smukt træ, og man kan have det indenfor ved juletid, og plante det ud bagefter. Derude er det flot mod alt det grønne. Man skal bare lige huske, at det kan blive op til 6 m højt.

De syriske roser blomstrer også stadig, men de tåler ikke frost, så de er på vej til at afblomstre. Syrisk rose er en busk med blade og blomster, der indeholder bakteriedræbende stoffer. De fås i hvide, blå og rødlige farver og med enkelte og dobbelte blomster. Syriske roser kan købe her

 

Der er ikke så mange planter, der blomstrer lige nu, men hjulkrone gør. Det er en etårig, urteagtig plante med en utrolig, flot blå farve. Den blomster fra maj og til frosten kommer, så den er god, at så i haven. Man skal holde sig fra, at spise hjulkrone, da den indeholder pyrrolizidinalkaloider, der er skadelig for leveren. Herunder billede af hjulkrone.

 

En anden plante, der stadig er i blomst er Sankthansurt, og som navnet siger er det en urt. Det er også en sukkulent, dvs at den kan danne nye blade fra afrevne blade. Den trives bedst i fuld sol, og den kan plantes så længe jorden ikke er frossen. Den skal ikke vandes, da en lagrer væske i bladene, så den er meget nem, at have og den smuk på sin helt egen måde. Den fås i rosa og bordeax farver og kan købes her

 

Efterår i haven

Det er nu, at dahlierne/geoginerne skal graves op. Der var frost her den anden dag, så alle vores dahlier klaskede sammen, så nu er de gravet op. Det er vigtigt, at man fjerner al jord før de lægges væk for vinteren. Det bedste er, at ryste så meget jord af som muligt lige når de er gravet op, og så lade dem ligge på en avis tørt en uges tid, og så derefter fjerne resten af jorden og klippe dem til, så kun et stykke af stænglerne er tilbage.

Dahlier/geoginer skal sættes mørkt og køligt for vinteren, og de skal ikke pakkes ind, men lægges i f.eks savsmuld og aviser i en plastikurtepotte eller plastickurv, og kun en plante i hver potte/kurv, da man derved undgår, hvis en får svamp eller rådner, at den smitter de andre dahlier. Når planterne er lagt til overvintring, skal de have vand ca. en gang pr. måned fra november og til de skal plantes igen. Man kan bruger en forstøver for de skal kun havde lidt vand.

Gladiolusplanter skal også graves op nu, da de heller ikke tåler frost. Blomsterstænglen skal klippes af, men ikke de grønne blade. De skal hænges til tørre, og når bladene visner og bliver gule går kraften ned i løget og sikrer blomstring til næste år. De gule blade klippes af ca. 3 cm over løget, og så kan man gemme løgene i f.eks en nylonstrømpe eller lægge dem i sand, og opbevare dem mørkt og frostfrit vinteren over.

Er man i tvivl om krukkerne i haven tåler frost, så er en god fingerregel, at hvis krukken går ind for oven, som på billedet nedenunder, så tåler den ikke frost. Den skal derfor tømmes for jord, og sættes til opbevaring. Jord udvider sig under frost, og derfor kan krukker springe under frost.

Der kan godt blive rigtigt tomt i haven, når alle dahlierne/geoginerne er gravet op, så derfor kan pynte med små træer i krukker, der tåler frost. Små træer kan købes her. Man kan sætte lys på træerne, så der bliver hyggeligt derude også når mørket kommer.’

Man kan også lave kranse af materialer fra haven, og pynte op derude med dem.

h

 

Tulipanløg skal lægges nu. De findes med blomster i alle farver, og forskellige former. Man kan kun være sikker på, at de botaniske tulipaner kommer igen år efter år, de forædlede kommer nogen gange igen året efter, men i mindre omfang. Det er værd at vide, at har man haft tulipaner et sted, så er det bedst, at vente 4 år før man planter tulipaner, der igen. Tulipanløg kan købes her

 

Forårskrokus skal også plantes nu, og der skal kun et løg i hvert hul, og man kan med fordel plante dem i græsplænen, da de er afblomstrer, når plænen skal slås for første gang. Og det ser rigtig smukt ud med et krokus”tæppe” i græsplænen. Krokus breder sig med tiden. Der findes også efterårskrokus, og de skal lægges i foråret. Krokusløg kan købes her

 

Også hyacintløg skal lægges nu, hvis man vil have blomster til foråret. Hyacinter fås i mange farver, og de dufter helt vidunderligt. Den blå har den stærkeste duft, og de hvide mindst duft. De kan købes i knop her om efteråret og vinteren, og efter afblomstring kan man med fordel plante dem ud, således at man får gavn af planten flere gange.

 

Vintergækker skal også lægges nu, og de er smukke og yndefulde med deres enkelte blomster, og så er de en af de første løgplanter, der blomstrer om foråret. Vintergækløg kan købes her

 

Påske- og pinserliljer skal også lægges nu, hvis man vil have blomster til foråret næste år. Forskellen mellem påske- og pinseliljer er størrelsen på tragten i midten. Den er lang hos påskeliljer og kort hos pinseliljer. Påskeliljer er smukke, men meget giftige.

 

Allium prydløg er fascinerende, og de skal også plantes nu. Disse bliver over 1 meter høje, og vi har kun plantet et løg med lilla blomster og et med hvide blomster, og med tiden bliver de så til flere, som det ses på billedet nedenfor. Det er sjovt, at følge dem for de bliver høje og skærmene er flotte. De fås også i mindre, og også med hængende blomster. Allium kan købes her

 

 

Frugttræer, buske, blomsterløg – haven om efteråret

Efteråret er den bedste plantetid for mange planter, som f.eks træer, buske og blomsterløg. Det er vigtigt, at plante i god jord, så planterne får den næring, som de har brug for. Jord og planter kan købes her. Herunder er det den smukke dronninge busk.

Efteråret er også den rigtig god tid til at plante roser – haven dronning. Rosen skal helst plantes i rosenjord, og så skal de gødes til foråret fra april til august, og endelig ikke længere, da ellers kan blive sårbare overfor frosten. Roser kan købes her

Den er også tid til at klargøre til vinteren, og det betyder, at dahlier/geoginer skal graves op, og det før frosten kommer. Det er ærgerligt, da de stadig står med knopper, men de tåler ikke frost. Når de er gravet op, så skal man fjerne så meget jord som muligt, og sætte dem til tørring, så det sidste jord kan komme af. Og så kan man lægge dem i kurve med savsmuld, og aviser. De skal ikke pakkes ind, man skal kunne kigge til dem, og vande ca. en gang pr måned, så overlever de fleste.

Det er også vigtigt, at man samler alle rosenblade op med stråleplet, da de smitter, og bladene skal smides ud eller brændes, Det samme gælder for kvæden, hvis den har svamp, så skal alle inficerede blade plukkes af, og eller samles op og smides ud. Herunder de yndige, rosafarvede kvædeblomster.

De remonterende roser blomstrer stadig. Her er det den smukke “New Dawn” rose, som blomstrer lige til frosten kommer. “New Dawn” er en klatrerose, så den skal have noget, at kravle op ad.

Det er også tid nu, hvor man kan pynte haven med f.eks. pyntekål, Pyntekål får de flotteste farver i frostvejr. Pyntekål er som navnet siger kun til pynt, og kaan derfor ikke spises, men de pynter i haven, og er super flotte. De fås på planteskoler som her og i supermarkeder lige nu i forskellige farver.

Man kan også samle blade, og bær, og lave de flotteste kranse, som man kan pynte derude med eller tage ind. Man kan brug alt, kviste og grene til selve kransen, mos hvis man har det i græsplænene, hyben, pardisæbler, bøgeblade..kun fantasien sætter grænser.

Det er også tid til at høste de sidste frugter, bær, purløg og persille til fryseren.  Vi høstede pærer for en uges tid siden. Det er “Herrer pærer”, og de meget sure, når man plukker dem, men lader man dem ligge, så bliver de bløde og lækre og smager helt fantastisk. Pærerne har jeg kogt til mos, og sammen med æblerne ligger de nu i fryseren, så vi hele vinteren har frugter til grød. Det samme med purløg og persille, det er også lagt i fryseren.

Det er et lille pæretræ, og det har aldrig givet, så mange frugter som i år. Og frugterne var tunge for det lille træ.

Vindruerne plukker vi dagligt, de smager virkelig godt nu, selvom de er meget små, og at der i nogle af dem, er sten, der næsten er ligeså store som selve druen. Det er første gang, at vi har haft så mange druer. Det er vigtigt, at vinranker står mod syd, da de skal have godt med sol. VInranker kan købes her

Efteråret er også et godt tidpunkt, at plante stauder i. Jeg har lige bestilt hvide lupiner, og ofter kan man kun købe dem efterår eller forår. Jeg har også samlet frø fra de lupiner vi har for det er flot, at have mange lupiner plantet sammen, og så tænker jeg, at det er flot med et par hvide ind imellem de farvede. Det skaber ro i haven, at have få forskellige slags planter. Lupiner er en staude, og kan købes her

En anden staude, som jeg har bestilt er violfrøstjerne, som er utrolig smuk sammen med roser. Den har blomstret siden juli, og blomstrer stadig. Violfrøstjerne kan købes her

Jeg er også vild med klematis, og de kan også plantes nu. Det er vigtigt, at de har rødderne plantet i skygge. Det er også vigtigt, at man klipper dem hårdt ned en gang i mellem, for det kan sikre en større blomstring. Og har man en klematis, der ikke blomstrer  så kan man gøde en gang om foråret. Det skullle hjælpe. Klematisk kan købes her