Januar og haven

Lige nu blomstrer de smukke juleroser og også påskeklokkerne. Jeg er vild med juleroserne for deres fine, hvide og enkelte blomster, og så er det en af de første blomster i blomst i år. Man kan godt overse, den smukke plante i mørket, så derfor en god ide, at sætte den ved en hoveddør, havedør eller et vindue. Jeg har en julerose, der er mere end 15 år, som jeg fik at min søde nabo, der desværre ikke er her længere, og jeg tænker på hende, hver gang jeg ser den, et smukt minde. Med årene er den blevet stor og flot, og den har mange blomster hvert eneste år.

Også påskeklokkerne er godt på vej. De blomstrer senere end julerosen, som starter sin blomstring i november. Påskeklokker har flere blomster per stængel modsat julerosen, der kun har en. Påskeklokker er fantastiske, og de fås i et væld af farver, og både med enkelte og dobbelte blomster. Juleroser og påskeklokker kan købes her
Også kejserbusken står i blomst nu, og den her de fineste, lyserøde klaser af blomster. Den blomstrer som julerosen også fra november, og den lyser op derude. Bliver det hård frost, så stopper blomstringen for en tid, og fortsætter så snart det bliver mildere i vejret. Et rigtig godt valg til haven. Kejserbusk kan få her
Der er ikke så meget, at gøre i haven lige nu, men i næste måned skal jeg så ærteblomster, så allerede nu begynder jeg at kigge efter hvilke slags jeg skal plante. Der er begyndt at komme frø også til forspiring. Jeg planter ærteblomster i krukker i februar, og så blomstrer de i begyndelsen af juni. Ærteblomster eller Lathyrus, som de hedder på latin er helt vidunderlige med deres berusende duft, og fine enkelte blomster. Derudover er der det ganske særlige ved ærteblomster, at jo flere man plukker, des flere blomster kommer der. Ærteblomsterfrø og andre frø kan købes her

Men man venter på foråret, så kan man lade sig inspirere på nettet, eller i denne bog, som jeg fik af min søde veninde Vibeke, i julegave, og den er af blomsterkunstneren Lars Jon, som er en utrolig dygtig blomsterkunstner, og hvis man som jeg elsker, at bruge limpistol og masser af glimmer, så kan man finde meget inspiration i bogen, som kan købes her.

Jeg havde en del tørrede rosenblomsterhoveder, som jeg ikkel helt vidste hvad jeg skulle bruge til, men det fandt jeg ud af, ved at læse i denne bog. Alt jeg skulle bruge var en halmkrans, de tørrede blomsterhoveder, en limpistol og glimmer, og det blev så til nedenståede krans. Den var super nem og sjov at lave.

Der står bl.a i bogen, at clematis er godt, at bruge til kranse, og jeg har også lige set “Der Blumenman” på Instagram, der bruger tørret clematis til kranse, så det skal jeg huske her til foråret, hvor clematis skal klippes ned. Afklip kan så gemmes til de fineste kranse til f.eks påske. Kransene kan så supleres med friske blomster.

Hvis man som jeg længes efter foråret, så kan man allerede nu købe forårsplanter til at have indenfor, og som man så kan plante ud efter afblomstring for på den måde, at få gavn af planten flere gange. Jeg har købt de søde og enkelte vibeæg og lidt perlehyacinter, som vist nedenfor.

Perlehyacinter er en skøn plante, og den fås i hvid, lyseblå, mørkeblå, babyblå og lyserød. Jeg er mest til lyseblå, som her på billedet. Den er super flot både alene, men også plantet sammen i større grupper. Perlehyacint er en løgplante, og den kommer igen år et år.

VIbeæg er også en utrolig sød løgplante. Den fås i bordeaux og i hvid, og kigger man godt efter, så har kronbladene et skakternet mønster, den er nemmest at se på den bordeaux for den hvide skal man tæt på, men det er der. Vibeæg kan som perlehyacinter, plantes ud i haven efter afblomstring.
Også tarzetter og minipåskeliljer kan købes man steder nu, og give en lille forsmag på, at foråret er på vej, og de flotte, blå iris, som er en lidt overset plante, men utrolig smuk. Den findes i flere blå og lilla farver, i gul og i hvid.

Der er også helt unikke amarylis, som jeg får hvert eneste år. Den er meget smuk, og det skulle være muligt, at få den i blomst igen ved at gøde og vande løget, så det skal prøves.