Roser og andre planter

Roser kan med fordel plantes nu, og de vil så blomstre allerede næste år. Det er vigtigt stadig, at fine roser, der har stråleplet, som på billedet nedenunder for det smitter, hvis ikke man fjerner alle de inficerede blade, og de skal brændes eller smides ud og endelig ikke kommes i kompostbunken, hvis man sådan en.

De remonterende roser som “New Dawn”, der er en klatrerose og den smukke mærkerøde rose “Ingrid Bergman”, der er en storblomstrende rose, blomstrer stadig, men ikke lige så kraftigt som i sommers, og de kan blomstre helt til frosten kommer.

 

En rigtig smuk og meget romantisk rose er rosen “Friheden”, som kun forhandles her. Den får hvide og rosafarvede blomster, der hænger, og jeg er vild med den. Det er en storblomstrende buketrose med en helt vidunderlig duft. Jeg har lige været ude og plante to mere, og helt perfekt så begyndte det, at regne lige efter, så jeg slap for at vande selv.

En anden meget smuk rose, er rosen “Pascali”, det er en hvid storblomstrende rose, med flot glinsende, mørkegrønt løv. Den blomstrer til frosten kommer.

Hybenroser er en vild rose og meget nem og robust. Dens blomster dufter vidunderligt. Den kaldes også “rynket rose” pga de rynkede blade. Hybenrose blomstrer ikke så længe som andre roser, men den udvikler tilgengæld hyben, som er meget dekorative, smager godt, og er populære hos fuglene. Hybenroser kan købes her

Det er bedst kun at have få forskel lige slags planter i haven, da det giver mere ro. Man kan så have samme slags planter, men med blomster eller blade i forskellige farver.

Jeg har også lige været ude og plante en tidselkugle, og nogen tænker måske, hvorfor man vil plante en tidsel, men denne er helt speciel og får de smukkeste blå blomster, der kan bruges i dekorationer, så jeg glæder mig til en blomstrer til juli næste år. Den ser ikke ud af meget nu, men det kommer den til.

En plante, som jeg har sat i jorden i dag er violfrøstjerne. En af mine ynglingsblomster. Det er en staude, som får lange stilke med små bitte blomster. Den er rigtig flot sammen med roser. Den blomstrer stadig her i oktober med lilla og blålilla farver.

Jeg har også plantet hvide lupiner i dag, for det er rigtig flot med mange lupiner plantet sammen, og jeg har ingen i hvide, men de kan købes her lige nu. Lupiner er en urt eller en staude. Den er svagt gift, og meget smuk. Og den sætter gavmildt frø om efteråret.

Jeg kan rigtig godt lide lupiner, og de er meget nemme at have, da de ingen pasning kræver, og de blomsterer villigt, og er flotte i buketter.

Nu hvor julen nærmer sig, så er det godt med en blå atlasceder, Det er et rigtig smukt træ, og man kan have det indenfor ved juletid, og plante det ud bagefter. Derude er det flot mod alt det grønne. Man skal bare lige huske, at det kan blive op til 6 m højt.

De syriske roser blomstrer også stadig, men de tåler ikke frost, så de er på vej til at afblomstre. Syrisk rose er en busk med blade og blomster, der indeholder bakteriedræbende stoffer. De fås i hvide, blå og rødlige farver og med enkelte og dobbelte blomster. Syriske roser kan købe her

 

Der er ikke så mange planter, der blomstrer lige nu, men hjulkrone gør. Det er en etårig, urteagtig plante med en utrolig, flot blå farve. Den blomster fra maj og til frosten kommer, så den er god, at så i haven. Man skal holde sig fra, at spise hjulkrone, da den indeholder pyrrolizidinalkaloider, der er skadelig for leveren. Herunder billede af hjulkrone.

 

En anden plante, der stadig er i blomst er Sankthansurt, og som navnet siger er det en urt. Det er også en sukkulent, dvs at den kan danne nye blade fra afrevne blade. Den trives bedst i fuld sol, og den kan plantes så længe jorden ikke er frossen. Den skal ikke vandes, da en lagrer væske i bladene, så den er meget nem, at have og den smuk på sin helt egen måde. Den fås i rosa og bordeax farver og kan købes her