Forår, erantis, krokus, iris, hyacint, græs, gødning

Det er pragtfuldt her om foråret, hvor alle de tidlige forårsblomster er i blomst nu. Her er det erantisk, som jeg engang fik af den ven, og som nu breder sig over hele haven. Det er vinden og myrerne, der spreder dem, og sødt ser det ud.

For mig skal en have være som en skovbund, så jeg er ikke til velfriserede haver med farveorden, og lige kanter, men det er en smagssag. Jeg vil gerne have, at haven skal se naturlig ud, også selvom den måske skal have hjælp til det med lidt gødning. Skal man gøde plænen, buske og træer, så skal de gøres her i det tidligere forår og igen til efteråret. Det er en god ide, at gøre lige før der kommer regn. Og jeg foretrækker organisk gødning. Gødning kan købes her

Den søde og enkelte vintergæk er også en tidlig forårsbebuder, og den breder sig, og kan deles, hvis der står mange sammen i en klump. De formere sig ved sideløg, så man kan grave dem op, og dele løgene, og på den måde få flere planter. Og de bruges til gækkebreve, som det snart er tid til.

På min tur i haven i dag fandt jeg denne søde iris i blomst. Den har en meget flot blå farve, og de fås også i andre blå farver, hvide og i gule. De fås ofte i supermarkeder på denne tid, og så kan man have dem indenfor til de er afblomstret, og så plante dem ud i haven bagefter, så kommer de igen til næste år. Iris kan købe her

Det er hyggeligt med forårsplanter indendøre også, så rykker man foråret indenfor, da det stadig er koldt derude. Jeg købte disse den anden dag uden blomster, og nu et par dage efter står de i fuld flot. Den er en super sød plante. Og jeg er især vild med de blå.

Også forårskrokus står i blomst nu. Krokus er en staude, og jeg arbejder på et krokustæppe i græsplænen, for man kan sagtens have den i plænen, da de er afblomstret, når plænene skal slås første gang.  Jeg planter hvert efterår, og så ønsker jeg, at der til sidst er et helt tæppe af dem, som man ofte ser i gamle haver. Forårskrokus plantes om efteråret, og ofte kan man kun købe dem der. Jeg har dog set dem i supermarkeder nu.

Her er mit krokustæppe, det ser rigtig sødt ud, når man står derude, men det lidt svært, at vise det på et billede. Det er jo så meningen på sigt, at det hele skal være dækket af krokus i hvid og blå.

Julerosen står også nu med mange blomster, den er smuk med de fine hvide blomster med gul midte, og en enkelt blomst per stilk. Denne er plantet mod vest, og har rigtig mange blomster, men de kan plantes mod alle verdenshjørner og også i skygge. Denne er plantet i skygge. Juleroser kan købes her

Påskeklokker er også i blomst nu, og de blomstrer lidt senere end julerosen, og er lige så smukke. De fås med både enkelte og dobbelte blomster, og i flere forskellige farver modsat julerosen, der kun fås i hvid. Man kan have dem i krukker, men jeg vil helst plante dem i haven, da jeg så ikke behøver, at vande dem.

Kejserbusken blomstrer også stadig, og den har en helt vidunderligt duft og er har fine klaser med lyserøde blomster. Bestemt værd, at plante i haven, da den blomstrer fra november. Kejserbusk kan købes her

Jeg har plantet lathyrus, også kaldet ærteblomster, i krukker. Man skal huske, at lægge frøene i vand natten over, eller at ridse dem med en kniv for skallen er meget hård, og man hjælper derved frøet lidt på vej. Når man har plantet dem i krukker, skal der lægges plastik over med huller i til vand, og hvis ikke det regner meget, så skal man huske, at vande. Når de begynder at spire, så skal plastikke fjernes, og de skal have et stativ eller et hegn, at kravle op ad. Ærteblomster tåler lidt frost.
Et brev er nok til en hel krukke, og man kan så plukke hele sommeren. Og jo flere man plukker, des flere blomster kommer der. Det er en vidunderlig plante, og duften er helt eventyrlig. Ærteblomster/lathyrus kan købes her