Roser og gødning, stokroser og syriske roser

Roser skal gødes her igen i maj for så vil den kvittere med flotte blanke blade, og mange blomster. Man behøver ikke speciel rosengødning, og man behøver heller ikke at gøde. Roser vil stadig blomstre uden gødning, de får bare flere blomster, når man gøder. Vi har prøvet en organisk gødning i år, og det lugter ikke så godt, men roserne ser flotte ud med meget blanke blade. De fik første gang i april. Nogle gøder allerede fra marts, og det er et valg. Dog er det vigtigt, at man kun gøder til 1. august, da plante derefter skal have ro, og gå i dvale, så den kan klare vinteren. Gøder man sent, så holdes skuddene saftspændte og det giver mulighed for frostskader. Det er godt, at gøde en dag som idag, hvor det regner indimellem, så gødningen langsomt kan sive ned i jorden. Gødning kan købes her

Jeg giver ca. 15 g per rose, og det svarer til en spiseskefuld. Gødningen skal lægges rundt om rosen ca. 20 cm fra rosens midte for det er rødderne, der skal have gødningen ikke midten. Rosen er som bekendt havens dronning, og det forstår man godt for der findes ikke noget smukkere end rosen, og dens fortryllende duft. Roser kan købes her

Der findes roser for enhver smag, og de findes både med og uden duft. Og med svag duft og kraftig duft. Ovenfor er det rosen “Ingrid Bergman”, som er en dansk udviklet rose. Det er en smuk, klassisk rose med store mørkerøde, fløjlsagtige blomster med en let duft. Vi har haft en i mange år, og den blomstrer hvert eneste år. Der findes ikke noget bedre end at gå igennem haven, når roserne blomstrer. Roser kan købes her

Ud over at roser er utrolig smukke og dufter helt vidunderligt, så er intet på rosen giftigt, hverkende blomst, stilk eller væv. Og kan der graves i jorden, så kan der plantes roser. Roser kan købes her

.Stokroser er ofte toårige urter, der kan blive op til 1-3 metet høje med blomster siddene på hele stænglen. Stokroser er romantiske, og især flotte op ad stråtækte huse. Jeg kan godt lide stokroser, og har selv plantet et par i haven, og det man skal være klar over er, at de ikke blomstrer det først år, hvor de danner en roset af store blade, og det efterfølgende år kommer så stænglen og blomsterne. Det skal man vide, for jeg blev meget skuffet, da jeg fandt ud af, at de ikke ville blomstre det første år.

Når blomsteren kommer, så er man solgte for de er smukke også selvom de ikke dufter. Stokroser er toårige, men ofte lever planten længere og skærer man stænglen af lige efter afblomstring, så er chancen for at de lever længere og blomstrer igen året efter. Stokroser sætter rigtig mange frø, så man indsamle eller bare lade dem være, og selvså sig. Stokroser kan købes her

Stokroser fås i et væld af farver, og med både enkelte eller dobbelte blomster. Stokroser må endelig ikke tørre ud. En rigtig sød og nostalgisk plante til haven. Stokroser kan købes som stauder eller sås som frø. Stokroser kan købes her

Syrisk rose har intet med hverken roser eller Syrien at gøre. Syrisk rose er en løvfældende busk, der får smukke blomster i juli – september. Blomsterne kan være meget store, og i farver som hvid, lyserød, rødviolette, blå eller lilla. Blomsterne er meget smukke, og har ingen duft. Både blomster og blade indeholder bakteriedræbende stoffer.

Den syriske rose bliver 1-2 meter høj. Den er langsomt voksende, og bliver den for stor kan den beskæres. Den syriske rose skal have sol, og plant den gerne op ad en sydvendt mur. Den trives bedst i tør og let jord, og om vinteren er det en god ide, at dække planten med blade og gran.

Den syrisk rose kræver stort set ingen pasning, kun vand i meget tørre perioder, og beskæring hvis den er blevet for stor. En meget smuk busk, der blomstrer taknemmeligt. Syriske roser kan plantes på alle tider af året, hvis man kan komme i jorden.

Den hvide syriske rose på billedet ovenfor fik jeg for mange år siden i fødselsdagsgave af nogle søde kollegaer, og den har rigtig mange blomster hver eneste år, så når den blomstrer, så tænker jeg på mine kollegaer, der i sin tid forærede den til mig. Syrisk rose kan købes her