Roser – Havens Dronning

Roserne er så småt begyndt, at blomstre nu, og der findes ikke noget smukkere end roser, og deres helt vidunderlige duft. Og der findes en rose for enhver smag. Roser findes med kraftig duft, med mildere duft, og helt uden duft. Jeg fortrækker dem med duft, for en tur i haven med rosenduft er uforglemmelig.

Roserne skal gødes for næstsidste gang her i juni, og det er bedst, at gøde i regn eller lige inden regn, for så slipper man for at vande. Alt afhængig af gødningen, så skal man give ca. 15 gram per rose, det svarer til en spiseskefuld, og det er vigtigt ikke, at være for gavmild med gødningen, da man risikerer at svide rosen med for meget gødning.

Når man gøder roserne, så skal man sprede gødningen ca 10 – 15 cm fra rosens midte, da det er rødderne der skal have gødningen, ikke midten af rosen. Gødningen gør, at roserne vokser bedre og får flere blomster og sunde grønne blade. Rosengødning kan købes her

Roser kræver sol, vand og gødning, og en god rosenjord, så får man smukke roser. Har man ikke tid, så behøver man ikke at gøre, men det giver en bedring blomstring. Roser kan plantes året rundt, når bare man kan grave i jorden, og de er meget taknemmelig mht blomstring. Planter man en rose nu, så vil den med stor sandsynlighed blomstrer her i år. Rosenjord kan købes her

Ser man stråleplet, som er små runde ringe på bladene, så skal man fjerne alle de blade, der er inficerede for det er en svampesygdom, og den spreder sig. De blade man fjerne, skal enten smides ud eller brændes, det er ikke nok bare at fjerne dem, og lade dem ligge. Rosen får ikke nye blade, der hvor man fjerner dem i går, men det gør den til næste år. Og rosen kan sagtens blomstre, selvom man fjerne bladene med sygdommen.

Nogle roser er remonterende, og det betyder, at de blomstrer igen senere på året, og helt til frosten kommer.

Der findes mange forskellige slags roser, som f.eks bunddækkeroser, der er små roser, der bliver ca. 50 – 75 cm høje, og en rigtig sød bunddækkerose er “The Fairy”, der får duftende lyserøde blomster. Der findes klatreroser, som skal have et hegn eller en mur, at klatre op ad, og en rigtig flot klatrerose er “New Dawn”, som ses på billedet nedenfor. Den får lyserøde blomster, og er især flot sammen med en mørklilla klematis som kan plantes op ad rosen.

Mange tror, at klatreroser og slyngroser er det samme, men det er det ikke. Hvor klatrerosen skal have et hegn eller en mur, at vokse op ad, så kan en slyngrose “nøjes” med et stativ eller en rosenbue. Nedenfor ses en slyngrose.

, der findes historiske roser, som er roser, der er forædlede før 1867, og som har store, skålformede, fyldte og de yndgiste, ofte sarte nuancer af hvid, rosa, rød og violet. Det vigtigste med historiske roser er, at de har en helt eventyrlig og vidunderlig duft, som ingen moderne roser kan gør dem efter. Nedenfor ses den skønne historiske rose “Jacques Cartier”, som blomstrer nu. Roser kan købes her

Der findes også buketroser, hvor blomsterne er samlet i store klaser (buketter). Blomsterne er enkelte og ofter små pga buketterne. En rigtig smuk buketroser er “Schneewittchen”, som får hvide blomster, buketroser kan købes her

Jeg har læst et sted, at det skulle være nemt, at formere roser, og da jeg havde fået en smuk buket roser, der var afblomstret, og jeg kunne se nye blad skud, så satte jeg rosenstænglen i jord udenfor, og nu har det slået rod, og fået nye blade, så det er spændende, og meget nemt.

Roser kan være storblomstrede, som rosen “Friheden” nedenfor. Jeg er vild med den, for den er en storblomstrende buketrose, og meget romantisk. Den er som taget ud af et maleri med et antikt look, og blomsterne er hvide med lyserød kant – en helt bedårende rose. Rosen har en betagende duft, og kan kun købes her

Når nu talen falder på roser, så findes der også hunderoser. Hunderoser er en stor busk, som bliver 3-4 meter høj, og det særlige ved hunderoser er, at efter afblomstring, så kommer, der hyben, der hvor blomsten har siddet. Hunderoser har velduftende blomster oftes i lyserød eller hvid. Hyben kan laves til dejlig marmelade.