April og haven

På min havetur i dag, så jeg til min glæde, at den Oktoberkirsebær, som vi fik og plantede i vinter, stadig blomstrer. Den hedder oktoberkirsebær, da den under de rigtige forhold kan blomstrer helt fra oktober og frem til april måned. Hvornår og hvor længe den blomstrer afhænger af vejret og også om den stå i læ. Oktoberkirsebær får fantastiske smukke mørkrosa knopper, og sart rosafarvede fyldte blomster, og den lyser op i mørket om vinteren. Et godt valg til haven. Oktoberkirsebær kan købes her

En anden plante, der også blomstrer om vinteren er kejserbusken. Den blomstrer fra november til april. Kommer der hård frost, så stopper blomstringen for en tid for så, at genoptage denne igen, når vejret er blevet mildere. Kejserbusk er en utrolig smuk busk med sine fine og sartrosa klaser af blomster, der dufter helt vidunderligt. Også den lyser op i den mørke vinter. Når blomstringen er forbi i april, får busken flotte og helt mørkegrønne blade. Kejserbusk kan købes her

Når kalenderen siger april, så er det tid til at gøde roser. Jeg er vild med roser, og har en del. Roser er florholdsvis nemme at have med at gøre. De kræver beskæring i det tidlige forår, gødning fra april til og med juli, vand og sol. Roser skal have ca. 15 gram gødning per rose (det er en spiseskefuld), alt afhængig af hvilken gødning man bruger.

Det bedste er at gørd lige før der kommer regn, for så slipper man for at vande. Gødning skal lægges ca. 10-15 cm fra rosens midte, da det er rødderne, der skal have gødningen og ikke midten. Der findes flere forskellig slags gødning og rosengødning kan købes her

Roser er havens Dronning, og det pga det smukke ydre, og den helt uimodståelige duft. Der findes roser for enhver smag og i alle farver og former. Roser findes uden duft, med middel duft og med stærk duft. Jeg foretrækker roser med duft, da det høre til, men det er en smagssag. De fleste roser blomstrer fra juni, og er de remonterende, så blomstrer de helt til frosten kommer i oktober/november.

En del gartnere starter at gøde roser i marts, og det ville jeg have prøvet i år, men det er så for sent nu. Når man gøder får roserne et flottere løv, og flere blomster, og det tager ikke ret lang tid, så det er en god investering.

En anden meget smuk blomst er pæonen, som er en staude. Det man skal være opmærksom på med pæoner er, at de er sarte. De må endelig ikke plantes for dybt, og fra man har plantet til de blomstrer kan der nemt gå op til 2 år, og det er værd at vente på. Det samme er tilfældet, hvis man flytter en pæon, så kan der gå op til 2 år før den blomstrer. Pæoner kan købes her

Der er kommet man helt fantastiske pæoner i alle mulige farver og former, og utrolig smukke det er de. De er også sart for i regnvejr bliver blomsterhovederne ofte brun i kanterne, så det er med at plukke dem ind for stærk regn.

Dahlier/Geoginer kan købes man steder nu, og de kan plantes så snart der ikke længere er chancer for frost. De tåler ikke frost. Det man kan gøre, og som jeg er begyndt på, det er at plante dem i krukker i skuret for så får de et forspring, og blomstrer lidt tidligere.
Dahlier og Geoginer er helt det samme. Geoginer bruges ofte østpå, men jeg synes, at navnet er så flot, så jeg kalder dem ofte Geoginer. Dahlier/Geoginer fåes i et væld af farver og former, med kæmpe blomsterhoveder, og med små blomsterhoveder, runde og flade, der er en for enhver smag. Og har man først haft Dahlier/Geoginer så er man solgt. Dahlier/Geoginer kan købes her

Man kan nippe planterne, når de er ca. 20 cm, så får man en mere busket plante. Det er ikke pga duften man har geoginer, men mere pga de smukke blomster. Geoginer/dahlier kan gødes, når de er på vej op, og eller kræver de så kun vand i tørrer perioder.

Jeg er mest til tallerken dahliner, som får meget store blomsterhoveder (op til 20 cm i diameter), og som så er helt flade, som en tallerken. Geoginer/dahlier kan købes her